De ce este Belgia considerată țara ciocolatei
Cunoaștem deja clișeele: așa cum Olanda este țara lalelelor, Norvegia – țara fiordurilor sau România (fie că ne place sau nu) este tărâmul lui Dracula, Belgia este considerată țara ciocolatei și a pralinelor (și a dantelei sau a cartofilor prăjiți, dar asta e o altă poveste).
Acest “titlu” neoficial este disputat cu un alt stat iubitor de ciocolată de calitate: Elveția. Dar niciuna dintre cele două țări nu au o tradiție foarte lungă în producerea ciocolatei. Nici Belgia, nici Elveția nu se pot lăuda cu inventarea ciocolatei, deși Belgia a inventat pralina. Nici măcar nu au importat în Europa acest produs, în premieră.
Și atunci de ce este Belgia țara ciocolatei?
Ciocolata și băuturile din cacao au fost produse pentru prima dată acum mai bine de 2500 de ani, de către azteci, în primul rând cu scop curativ. Abia la 1524, conchistadorul Hernan Cortes a adus boabele de cacao în Spania, pentru ca acestea să fie prima dată importate de către Franța 100 de ani mai târziu. La jumătatea secolului al 17-lea, Țările de Jos (inclusiv Belgia) au făcut cunoștință cu minunatul produs, iar Elveția a început producția 200 de ani mai târziu.
Pare un drum lung al ciocolatei, de la descoperire la desăvârșire. Și, privind lucrurile în ansamblu, titulatura de țară a ciocolatei este chiar o noutate pentru Belgia în context istoric.
Din punctul meu de vedere, motivele pentru care Belgia este țara ciocolatei sunt următoarele:
- Pralina!
Belgia a înventat pralina acum 100 de ani, dar și conceptul de ciocolată rafinată, cu ale sale umpluturi diverse, fine și cu ingrediente de calitate. Pralina face trecerea de la un produs a cărui realizare pare accesibilă tuturor, la ceva mult mai complex. Rețetele pralinelor belgiene au fost perfecționate în această sută de ani și nici astăzi, alte țări nu pot imita îndeaproape rafinamentul pralinelor belgiene.
- Istoricul
E posibil ca Belgia să fi beneficiat și de rămășițele imperiului său colonial în Africa (chiar dacă nu cel mai mai mare imperiu) și astfel să fi găsit mai ușor cele mai bune resurse de boabe de cacao. Dealtfel, majoritatea producției de ciocolată belgiană provine din boabe de cacao din Africa. Sursa materiei prime face de cele mai multe ori diferența.
- Ciocolateriile artizanale
Așa cum am zis și cu alte ocazii, în Belgia se regăsesc peste 2000 de ciocolaterii. Belgienii au ambiția, inclusiv în rândul ciocolatierilor consacrați, să păstreze caracteristicile producției artizanale. Acest lucru înseamnă calitate superioară, mai ales în contextul industrializării sectorului alimentelor. Iar turiștii, nu doar belgienii, iubesc acest lucru.
- Consumul local
Belgia nu este țara cu cel mai mare consum de ciocolată pe cap de locuitor. Până în 2010, era pe locul 4, cu puțin peste 10 kg/cap. Se pare că, între timp, Belgia a ieșit din top 10 (conform Forbes, Euromonitor) ceea ce m-ar mira. Oricum, ideea este că pe teritoriul Belgiei oamenii degustă, nu mănâncă ciocolata cu „kilogramul”. Belgienii sunt, în schimb, cei mai mari consumatori de ciocolată de calitate. Untul pur de cacao, ingredientele prospete și procedurile de producție au dezvoltat localnicilor (dar și celor care vizitează des Belgia) un simț deosebit al recunoașterii ciocolatei de calitate.
- Producția anuală
Deși o țară mică, precum Elveția, Belgia este al 4-lea producător mondial de ciocolată (după SUA, Germania și Elveția). Sunt 15 fabrici de ciocolată în Belgia, peste 2000 de ciocolaterii care vând 170.000 tone ciocolată pe an în valoare de 12 miliarde dolari. Câte praline pe an produc deci belgienii?
- Turismul
Nu cred că este turist care vizitează Belgia și nu degustă măcar o pralină sau nu pleacă acasă cu un ballotin. Ciocolateriile sunt la tot pasul în centrele turistice și este foarte greu să reziști. Belgia este de asemenea țara cartofilor prăjiți și a dantelăriilor, dar parcă ciocolata atrage mai mulți oameni anual în Belgia decât orice alt produs.
Sunt curios câți prieteni Leonidas Ciocolată Belgiană au vizitat Belgia și au degustat pralinele belgiene. Și câți dintre ei sunt de asemenea fanii ciocolatei elvețiene. Ne-ar prinde bine o părere.
Ion Codreanu – John, cum îmi spun prietenii – si sunt reprezentant oficial al Leonidas în România fiind implicat în businessul cu praline premium de peste 7 ani. Sunt pasionat al lucrurilor de calitate si tată a 2 copii, un fin cunoscător al pieței în care activez. Mă poți citi ocazional în presa de business și pe acest blog, dar ma vei găsi și la ciocolateria Leonidas Beller unde îți voi face personal recomandări din minunatul univers Leonidas.